Sinds kort is het filmhuis Bijlmerbios gevestigd in het Zandkasteel aan het Bijlmerplein. Deze maand spraken we met Hans Meiboom, oprichter van Bijlmerbios. “We hebben enorme stappen gemaakt. Van openluchtbioscoop onder metrostations Bullewijk en Kraaiennest nu op een vaste locatie in het Zandkasteel. Van de ene iconische plek naar de andere.”

Over de ontwikkeling van Bijlmerbios, zegt Hans, “Het staat symbool voor de ontwikkeling die plaats vindt in Amsterdam Zuidoost.” Het begon in 2013 met Metro Movies, onder metrostation Bullewijk. “We wilden de verbinding maken tussen het ene gedeelte van de Bijlmer en de andere kant, het kantorengebied.”. Door de enthousiaste reacties werd de openluchtbioscoop een jaarlijks terugkerend evenement. In 2015 nam Hans Bijlmerbios over. Hans komt uit de creatieve industrie, is werkzaam binnen Zuidoost en altijd actief geweest in zijn eigen wijk. Hans verplaatste de openluchtbioscoop naar metrostation Kraaiennest, waar de grote ruimte en het minder goede imago erg tot de verbeelding spraken. “Metrostations hebben een slechte naam. Toch was het er elk jaar druk,” legt Hans uit.

 

De stap naar een filmhuis

In 2020 startte Hans het filmhuis. “Dit zijn we begonnen in een voormalig kinderdagverblijf en dat liep hartstikke goed. Daarna zijn gesprekken ontstaan met het Zandkasteel over de mogelijkheden daar.”. Het Zandkasteel, aan het Bijlmerplein, was het hoofdkantoor van de ING. Nu heeft dit bijzondere Amsterdamse monument verschillende functies, het microdorp van Amsterdam Zuidoost. Een plek die prikkelt, uitdaagt en inspireert, waar appartementen, werk- en ontmoetingsruimtes zijn, maar ook horeca, ontspanningsplekken en een binnentuin. “En sinds kort dus ook een filmzaal”, zegt Hans trots, “het eerste filmhuis in Zuidoost.”

 

Wat kan je verwachten?

Op de agenda van Bijlmerbios zie je een breed aanbod van arthouse, documentaires en korte films, maar de focus ligt ook films met een Amsterdam Zuidoost karakter, films met kleur. “We bieden grootstedelijke films én lokale films met een verdiepende culturele inslag,” zegt Hans. Een voorbeeld is het maandelijkse programma Diaspora Stories. “Hier nodigen een gastredacteur uit die zelf een film kiest die hij/zij graag wil tonen aan het publiek.” Hans geeft aan dat de behoefte aan een bruisend Zuidoost er is, maar dat het wel twee kanten heeft. “We moeten blijven opletten dat we er zijn voor iedereen.”

 

Toekomstplannen

In het Zandkasteel is geen plek voor meerdere zalen, maar de ambitie voor een filmhuis met meerdere zalen en horeca blijft bestaan. Desnoods verspreid over Zuidoost. “Ik hoop de ontwikkeling voort te zetten. Zodat Zuidoost het andere centrum van Amsterdam wordt met alle dynamiek, complexiteit en diversiteit die het met zich meebrengt. En dat het niet meer gezien wordt als een slapende buitenwijk. Wat dat is al lang niet meer.”

In oktober werkte Bijlmerbios o.a. samen met CBK Zuidoost en het ADE. In november vindt een samenwerking plaats met het IDFA. Lees meer over het programma van Bijlmerbios op www.bijlmerbios.com.