Kom kijken naar een tentoonstelling over het unieke verhaal van de Bijlmer!

Op vrijdag 14 oktober opent de tentoonstelling Speculate or Die Tryin’ haar deuren in een leegstaand kantoorgebouw aan de Hettenheuvelweg 8-10. Op deze plek gaat ontwikkelaar B-Right Urban Living op termijn circa 400 sociale huurwoningen realiseren. Voordat de bouw van start gaat, bieden ze ruimte aan tijdelijke initiatieven zoals deze expositie.

De tentoonstelling start vanuit het unieke verhaal van de Bijlmer: waar de ontwikkeling van een nieuw stedelijk gebied samenging met de komst van grote groepen (Nederlandse) migranten. Een gebied waar lokale gemeenschappen een onuitwisbare stempel hebben gedrukt op stadsdeel Zuidoost, ondanks verdrukking, onbegrip, uitsluitingsmechanismen en grootschalige sloop. In de tentoonstelling worden naar maatschappelijke ontwikkelingen zoals gentrificatie gekeken en wordt de mogelijke toekomst van Zuidoost onderzocht.

Speculate or Die Tryin’ wordt georganiseerd vanuit SHEBANG: een hybride ontwikkelplek voor creatieve makers en denkers. Vanuit beeldende kunst, podiumkunsten en erfgoed doen zij onderzoek naar en becommentariëren ze lokale en globale ontwikkelingen. SHEBANG is een initiatief van Bijlmer Parktheater, CBK Zuidoost en Imagine IC en bevindt zich op steeds wisselende locaties in Amsterdam Zuidoost. De makers van Speculate or Die Tryin’ zijn Najah Aouaki (een econoom), Jessica Dikmoet (een journalist) en Genuinefake (een kunstenaar). Op de locatie van de tijdelijke tentoonstelling, wordt medio 2023 gestart aan de bouw van The Ivy. In The Ivy zullen 400 sociale huurwoningen komen, speciaal gericht op jongeren.

Zien we je bij Speculate or Die Tryin’?

Wat: een tentoonstelling vanuit SHEBANG over het unieke verhaal van de Bijlmer en de toekomst van Zuidoost. Waar: Hettenheuvelweg 8, Amsterdam Zuidoost. Wanneer: vanaf vrijdag 14 oktober 2022, open vanaf 16:00.