In augustus 2024 opent het Integraal Kind Centrum (IKC) Metropool haar deuren in Hondsrugpark. We spraken met Romina Ferrari, beoogd directeur van deze vestiging, die vertelt waarom juist een IKC goed in Hondsrugpark past.

De vestiging die straks aan de Hogehilweg in Hondsrugpark is te vinden, heet ‘IKC Metropool’. “Omdat deze kinderen opgroeien in de metropool Amsterdam,” zegt Romina. Maar wat is een kindcentrum eigenlijk?. “In het IKC zijn onderwijs, opvang en (welzijns)activiteiten samengevoegd tot één organisatie. Wij werken vanuit een gemeenschappelijke visie als één team samen aan de brede ontwikkeling van kinderen.

Samen met lokale partners
Het IKC Metropool werkt samen met partners, zoals een logopedist, GGD en maatschappelijk werk maar ook met lokale ondernemers, bedrijven en sportverenigingen. Het liefst met partners uit de buurt. “Qua activiteiten moet je denken aan basketbaltraining of kook- en theaterlessen, workshops en tentoonstellingen met bijvoorbeeld lokale fotografen. Zo krijgen kinderen verschillende ervaringen mee en maken ze kennis met de wereld om zich heen. Met onze partners samen dragen we niet alleen bij aan het kindcentrum, maar ook aan de buurt.”

Een wereld vol mogelijkheden
“Het maakt kinderen (wereld)rijker. We laten ze verwonderen, de wereld en hun talenten ontdekken, zodat ze hun eigen toekomst kunnen creëren. Ze ontdekken wie zij willen en kunnen zijn, hoe zij hun toekomst willen invullen en op welke manier zij gaan bijdragen aan de wereld. Het leven zelf is geen vak. We zien het als onze taak om ze met alle mogelijkheden die de wereld biedt kennis te laten maken,” vindt Romina.

Ook met en voor ouders
De Metropool gaat met ouders in gesprek over hoe zij de Metropool voor zich zien; wat vinden ze belangrijk voor hun kind, voor zichzelf en voor de wijk. Nu en in de toekomst. “Binnen de Metropool  vinden wij de samenwerking met ouders heel belangrijk. Van samen een kopje koffie drinken tot meedenken over het onderwijs of een buurtinitiatief. Maar we zijn er ook als ouders zelf hulp en begeleiding nodig hebben. Het idee is dat we samen mooie initiatieven ontwikkelen voor de kinderen, maar er ook zijn voor de ouders en andere bewoners uit de wijk.”

Jezelf zijn
Hondsrugpark is een kleurrijk en dynamisch gebied aan het worden. Iets wat volgens Romina goed aansluit op de visie van de Metropool. “Het moet een plek worden waar verschillende culturen samenkomen en kinderen zich veilig en gewenst voelen. Een plek waar ze kunnen groeien, leren en ontspannen,” zegt Romina. “En vooral een plek waar kinderen kunnen zijn wie ze zijn.”

Romina spreekt de wenst uit dat Hondsrugpark niet alleen een bruisende wijk wordt, maar ook een plek waar ruimte is voor ontspanning en rust. “De wereld is best hectisch en opgroeien in een grote stad kan dat ook zijn. Ook kinderen hebben behoefte aan rust en ontspanning. Ik hoop dat er veel kinderen komen wonen. Juist zij geven kleur en energie aan de wijk!”

Buurtbewoners
Niet alleen kinderen en ouders hebben straks profijt van het IKC: het idee is dat de gymzaal en de extra grote keuken ook gehuurd en gebruikt kunnen worden door buurtbewoners. Zodat ook zij activiteiten kunnen organiseren die weer bijdragen aan ontmoeting en een fijn buurtgevoel. “Ik merk nu al hoe vriendelijk en open de mensen hier zijn. Regelmatig geven bewoners aan mee te willen denken. Dat geeft vertrouwen dat dit dé wijk is waar ons IKC kan groeien en bloeien.”

De toekomst
De nieuwe plek van De Metropool wordt onderdeel van SPOT, een woongebouw van 1.090 woningen. SPOT wordt in 2025 opgeleverd. Omdat het IKC eerder start, wordt gezocht naar een tijdelijke locatie in de buurt van Hondsrugpark. Het team staat te popelen om aan de slag te gaan. “Allemaal leraren en medewerkers met jarenlange ervaring in Zuidoost.” Ouders kunnen hun kinderen al inschrijven via de website van IKC Metropool.