Vandaag zijn we in gesprek met Jonel Nugteren, gemeentelijk senior projectmanager van Amstel III. Gelegen tussen station Bijlmer ArenA, de A2, het Amsterdam UMC – locatie AMC en het spoor, is Amstel III een gebied dat maar liefst 200 voetbalvelden beslaat. Het toekomstige Hondsrugpark speelt een belangrijke rol als onderdeel van de transformatie van dit uitgestrekte gebied.

Er wordt veel gepland en gebouwd. Wat zijn de laatste ontwikkelingen van Amstel III?

De afgelopen jaren hebben we enorme vooruitgang geboekt in de realisatie van onze visie voor Amstel III. Het ene na het andere project is van start gegaan. We zijn nu in een periode beland waar de meeste van die projecten langzaam boven de grond zichtbaar worden. Dat verandert niet alleen het aangezicht, maar brengt ook nieuwe energie in het gebied. Het wordt nu duidelijk dat hier een stuk stad wordt gebouwd.

Wanneer de eerste gebouwen worden opgeleverd kunnen wij 3.500 bewoners in Amstel III verwelkomen. Dat is dan echt al een wijk. Het is belangrijk dat we met alle betrokken partijen ervoor zorgen dat deze toekomstige bewoners goed worden meegenomen in de ontwikkelingen, maar vooral ook dat ze straks goed worden ontvangen. Dat worden tenslotte onze ambassadeurs.

Hoe gaat de openbare ruimte eruitzien?

De openbare ruimte ontwikkelt zich mee met de nieuwbouw.  Om de inrichting te bepalen werken we nauw samen met bestaande en toekomstige buurtbewoners, bedrijven en belanghebbenden.  Zo zorgen we ervoor dat de transformatie van Amstel III aansluit bij de behoefte en wensen van degenen die hier wonen en werken.

Wat mij persoonlijk energie geeft, is de betrokkenheid en het enthousiasme van de lokale gemeenschap. Zo was er donderdag 15 juni een informatiedag in Bullewijk waar ontwerpen voor de openbare ruimte werden gepresenteerd. Iedereen kon komen kijken en input geven.

In het kort kan ik zeggen dat wat nu nog een grootschalig kantorengebied met autowegen is, zal transformeren naar een stadswijk met ruimte voor kleinschalige buurtstraten. Een wandelpromenade langs de Molenwetering, meer groen en prominent het Hondsrugpark. Kortom, een fijne plek waar iedereen zich thuis kan voelen.

Waar ligt de focus op in de ontwerpen van de openbare ruimte?

We hebben een ambitieus doel voor ogen: het creëren van een kleinschalige omgeving in plaats van grootschaligheid. Het is van groot belang dat mensen op een prettige manier naar buiten kunnen gaan en daar kunnen genieten van rustige groene plekjes, mede omdat de buurt autoluw wordt. We streven ernaar om de kade langs de Molenwetering veel toegankelijker te maken, inclusief de toevoeging van een nieuwe brug.

Maar we kijken ook naar wat er in de buurt te beleven valt. Daarom richten we ons ook op het verbeteren van de voorzieningen in en rondom het gebouw SPOT. Denk hierbij aan de komst van een kleine supermarkt, gezellige horecagelegenheden en nieuwe ondernemers die de buurt een nieuwe dynamiek zullen geven.

Wat zijn de volgende plannen?

Als stad Amsterdam en team Amstel III nemen we onze verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat kinderen toegang hebben tot kwaliteitsonderwijs. Ik kan met groot enthousiasme aankondigen dat er om de hoek bij SPOT een Integraal Kind Centrum, IKC Metropool, zal verrijzen. Dit is een basisschool en kinderopvang in één.

Maar dat is nog niet alles. We zijn ook druk bezig met de eerste stappen voor de aanleg van het indrukwekkende Hondsrugpark. Samen met een heel team zijn we dit jaar vol goede moed van start gegaan. Uiteraard vereist het plannen van de juiste verkeersstromen en bus routes de nodige voorbereiding, maar we hebben ons ten doel gesteld om te beginnen met de aanleg zodra de eerste grote groep bewoners medio 2026 hun intrek neemt. En nu mogen we met trots verkondigen dat we echt zicht hebben op de aanleg van dit park, een belangrijke stap vooruit!

We hebben besloten het aanlegproces in delen uit te voeren, zoveel mogelijk afgestemd op de nieuwbouwontwikkelingen. Dit stelt ons in staat om het park geleidelijk aan te leggen en tegelijkertijd de behoefte van onze groeiende gemeenschap te vervullen.

Na de zomer gaan we ideeën verzamelen over de inrichting van het park. We zijn enorm nieuwsgierig naar de suggesties en wat men graag in dit park zou willen zien. De input is van grote waarde en zal ons helpen een park te creëren dat echt van ons allemaal is.

Hoe zie je zelf de toekomst van Hondsrugpark en Amstel III?

Wat zijn we de afgelopen jaren hard op weg geweest om hier een prachtig stukje stad te creëren, vol met unieke kwaliteiten die ons allen trots maken. En laten we vooral niet vergeten dat we deze inspanningen de komende tijd krachtig willen voortzetten. Hoewel het een spannende fase is, met uitdagingen zoals de gestegen bouwkosten die de markt het afgelopen jaar hebben beïnvloed, doen we er alles aan om Amstel III te transformeren tot een buitengewone en bruisende plek.

Hoe zorgen jullie voor de connectie tussen Amstel III en de rest van Amsterdam-Zuidoost?

Afgelopen jaar zijn we begonnen met het verbeteren van de oversteekbaarheid van het spoor richting de andere kant van Bullewijk. Hier blijven we volop in investeren. Een mooi voorbeeld is de transformatie van het Bullewijkpad richting Heesterveld Creative Community. We hebben dit pad aangepakt en verbeterd, waardoor het nu een veilige en aantrekkelijke route biedt voor zowel bewoners als bezoekers.

Verder hebben we in nauwe samenwerking met ontwikkelaars een belangrijke afspraak gemaakt over de Zuidoost stadsdeelvoorrang. Minimaal 25% van de woningen in dit gebied wordt verhuurd of verkocht aan bewoners uit Amsterdam-Zuidoost. We zijn blij om te kunnen melden dat we dit doel ruim hebben behaald in KARSP, waar bijna een derde van de bewoners uit Zuidoost komt. Dit succes is van groot belang voor ons en we zijn verheugd om te zien dat dit stukje stad een echt thuis wordt voor iedereen.

Ook hebben we ons gericht op placemaking, met als doel om een levendige omgeving te creëren waar mensen overal vandaan samenkomen, elkaar inspireren en zich hier thuis voelen.

Het enthousiasme en de betrokkenheid van onze gemeenschap zijn werkelijk inspirerend. Samen werken we aan een gebied dat leeft, bruist en bloeit. Laten we dat vooral blijven doen en de veranderingen omarmen die Amstel III transformeren tot een waar stadsjuweel.