Interview: ontwerper Hondsrugpark aan het woord

Als landschapsarchitect en partner bij Felixx Landscape Architects & Planners maakte Marnix Vink het schetsontwerp en de ontwikkelstrategie voor het Hondsrugpark. We vroegen hem naar de plannen voor dit toekomstige park.

Wat houdt de transformatie van de Hondsrugweg naar Hondsrugpark in?
Marnix: “Het gebied zal de komende jaren transformeren van een vierbaans autoweg naar een veerkrachtig en op de mens georiënteerd park. Het toekomstige Hondsrugpark is niet te vergelijken met hoe het gebied tussen IKEA en de Johan Cruijff ArenA nu is. Nu ligt de focus op kantoren, auto, asfalt en parkeerplaatsen, straks op voetgangers en bewoners die op een prettige en groene plek kunnen verblijven.”

Hoe ontwikkelt het park zich?
Marnix: “Het park wordt niet in één keer aangelegd. In de komende 10 tot 15 jaar wordt volop gebouwd rondom het park. Over een jaar wonen de eerste mensen in dit nieuwe gebied. Dan willen we ook het eerste deel van het park aanleggen. Het park ontwikkelt zich in de jaren daarna stapsgewijs. Naarmate er meer mensen komen wonen, krijgt het park meer vorm. De bus rijdt de eerste jaren nog wel door het park, maar heeft minder ruimte nodig. Hierdoor kan het park zich verder ontwikkelen.”

Gefaseerde aanleg Hondsrugpark. Eerst wordt een deel van het asfalt verwijderd. Daarna wordt het landschap vormgegeven, nieuwe bomen en groen aangeplant, en een meanderende busbaan aangelegd.

Hoe ziet het Hondsrugpark er straks uit?
Marnix: “Het Hondsrugpark wordt een lang park dat zich uitstrekt van de IKEA tot de Hoogoorddreef. Het wordt maar liefst zeven voetbalvelden groot. We willen het park in drie zones verdelen. Aan de kant van de Johan Cruijff ArenA komt een zone voor sport en spel. Hier vind je tennis-, voetbal- en basketbalveldjes, maar ook ruimte om te klimmen, samen te sporten en te wandelen. De centraal gelegen zone draait om rust. Mensen kunnen er tot zichzelf komen en een boekje lezen. Op deze plek vind je ook een rijke biodiversiteit, vogels en vleermuizen vliegen in het rond.
De zone aan de kant van de IKEA is juist gericht op ontmoeting, met verblijfplekken, pleintjes en zitmogelijkheden. In de gebouwen direct aan het park komen horecavoorzieningen. Delen van het park kunnen gebruikt worden voor terrassen, waardoor er overdag een gezellige ontspannen sfeer hangt.”

Het Hondsrugpark biedt ruimte voor activiteiten, rust, en ontmoeting

Meer weten?
Bezoek de website van Felixx voor meer informatie over de ontwikkeling van het park.

 Marnix Vink